Str. Republicii nr.23, Turda

Endodonție

Endodonția este acea ramură a medicinii dentare care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și a structurilor anexe acesteia. Pulpa dentară este reprezentată de țesutul moale aflat în interiorul dintelui (canalele radiculare), respectiv de vase de sânge, nervi și țesut conjuctiv. Deși pulpa este răspunzătoare de nutriția dintelui prin intermediul vaselor sangvine care pătrund prin vârful rădăcinii în dinte, ea nu este răspunzătoare pentru funcționalitatea dintelui. Chiar dacă pulpa este îndepărtată ca urmare a tratamentului endodontic, dintele va continua să fie hranit prin intermediul vascularizației structurilor din vecinătate.

Medicul endodont este medicul stomatolog specializat în realizarea tratamentului de canal al dinților. Medicii endodonți pot trata cazuri extrem de dificile datorate cel mai adesea unor rădăcini curbe sau canale înguste. În funcție de complexietatea cazului noi îți oferim posibilitatea unui tratamentului endodontic realizat cu ajutorului microscopului. Tratamentele endodontice se realizeaza in cabinetul nostru sub izolare cu diga. Ulterior se continua cu un protocolul de irigare si dezinfectie a canalului radicular riguros . Prepararea canalelor se realizeaza utilizand sisteme rotative moderne din nichel-titan. In final se obtureaza canalul tridimensional prin tehnica de condensare verticala la cald., care presupune injectare cu gutaperca fluida ,tehnica care ofera cea mai buna etanseizare a canalelor radiculare. Toate aceste etape se realizeza cu ajutorul microscopului. Acesta îmbunătățește considerabil calitatea tratamentului endodontic pentru că numai ceea ce poți vedea, poți și trata. Cu ajutorul microscopului medicul endodont identifică și tratează cu o precizie înaltă interiorul canalelor radiculare. Performanțele optice remarcabile ale microscopului oferă posibilitatea de a vizualiza detalii care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Imaginea la microscop este marită și foarte clară. Calitatea deosebită a imaginii, fidelitatea culorilor și vizualizarea celor mai fine detalii au foarte mare importanță pentru un diagnostic și tratament corect. În același timp microscopul îi permite operatorului să îndepărteze sau să depășească instrumentele fracturate accidental, iar anatomia dificilă a canalelor devine mai ușor de înteles. Cu ajutorul microscopului operator dentar, dar și a noilor materiale, medicul endodont poate să repare și leziunile iatrogenice – perforații sau căi false.

De ce să alegi tratamentul de canal sub control microscopic?

 • medicul poate identifica și trata cu acuratețe interiorul canalelor ajută medicul să fie minim invaziv cu dinții tăi
 • facilitează comunicarea eficientă cu pacientul – datorită posibilității de a realiza poze sau înregistrări video în timpul tratamentului endodontic.
 • mareste imaginea canalelor între 2,4X și 22X se conservă mai mult din structura dintelui natural se pot identifica fisuri sau fracturi ale rădăcinii care fără microscop ar trece neobservate
 • este posibilă realizarea în condiții de siguranță a retratamentelor de canal
 • este indispensabil atunci când din canal medicul trebuie să elimine anumite instrumente (ace) care s-au fracturat în decursul tratamentelor anterioare
 • ajută la închiderea unor perforații sau resorbții ale rădăcinii
  crește precizia tratamentului endodontic
 • se pot realiza poze ale interiorului canalelor pentru documentarea cazurilor și informarea pacientului asupra afecțiunilor pe care le are.

Microscopul operator dentar

 • face diferența în realizarea tratamentelor de canal.
 • cu ajutorul lui medicul poate salva dinți care la prima vedere sunt sortiți extracției. Orientarea pacienților către un tratament de specialitate le oferă posibilitatea de a beneficia de rezultatele unui tratament de calitate cu prognostic favorabil pe termen lung.

Medici dentisti: