In mod evident interesul asupra aspectul facial si implicit asupra zambetului a crescut in ultimii ani. A aparut conceptul de estetica dentara digitala . Concept implementat si in clinica noastra.
Acesta presupune realizarea unui set de fotografii profesionale si a unei amprente digitale a arcadelor dentare. Aceste fotografii ulterior sunt prelucrate pe calculator.
Este un concept inovator in planificarea si previzualizarea tratamentelor dentare efectuare in scop estetic. Mai simplu spus, procedeul ofera posibilitatea de a vizualiza rezultatul inca inainte de inceperea tratamentelor dentare.
Designul se realizeaza digital, dupa care este transpus in ceara sau printat digital 3D si ulterior intr-un mock-up motivational care va fi asezat peste dintii pacientului si il va ajuta sa-si dea seama cum va arata zambetul sau chiar inainte sa inceapa orice tratament. Medicul si pacientul pot alege impreuna forma, dimensiunea si culoarea dintilor. Pacientul devine coautor al propriului zambet. Simularea mai multor optiuni va poate ajuta sa va decideti la varianta care va avantajeaza cel mai mult, mai ales ca acest procedeu tine cont de trasaturile fetei si de modul in care zambetul trebuie sa se armonizeze cu acestea. Comunicarea cu medicul este esentiala, pentru a fi siguri ca zambetul final include asteptarile voastre. De cele mai multe ori la baza acestor tratamente estetice stau fatetele dentare. Acestea sunt foițe subțiri de ceramică, foarte rezistente, cu ajutorul cărora se pot corecta: culoarea, forma și poziția dinților. Puteți opta pentru acest tip de tratament atunci când doriți să obțineți dinți perfect albi, impecabili sau când aveți mici defecte de poziționare ale acestora.
Modul in care aceste piese protetice se comporta odata cimentate, asemanator smaltului natural ne fac sa alegem preparatii din ce in ce mai conservative si minim invazive (slefuim mult mai putin din dinte fata de cat am slefui pentru o coroana metalo-ceramica clasica) sau uneori nu se slefuieste deloc.
Clinica StomaCare detine sistemul german Cad Cam Cerec sistem cu ajutorul caruia se poate inregistra digital amprenta prin scanare. In acest fel se elimina complet materialele de amprenta si lingurile care produc un discomfort pacientului. Ulterior imaginea scanata este preluata si prelucrata pe un computer unde se realizeaza designul viitoarei restaurari protetice. In final se va transmite tot proiectul masinii de frezare , care va freza dintr-un bloc de ceramica sau zirconiu lucrarea protetica. Aceasta va necesita o usoara individualizare si lustruire pentru ca ulterior sa poate fi cimentata in gura pacientului. Si totul se desfasoara intr-o singura sedinta de tratament.
Cu ajutorul acestui sistem inovator se pot realiza: fatete, coroane unitare si punti, inlay si onlay-uri, bonturi protetice individualizate pentru implanturi, ghiduri chirurgicale.
Avantajele acestui sistem sunt: