Str. Republicii nr.23, Turda

Parodontologia

Ce este boala parodontală sau parodontopatia?

Ei bine, aceasta presupune inflamatia cronică a țesuturilor de susținere ale dintelui: gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar. Aceasta poate afecta atât de tare dinții, încât poate duce la pierderea acestora în cazul în care nu este tratată.
Bacteriile sunt esentiale pentru dezvoltarea bolii parodontale, dar ele nu sunt suficiente pentru declansarea afectiunii. Ele reprezinta factorul etiologic primar. O serie de alti factori generali (genetici, disfunctii imunitare, tutun diabet, stress) sau locali( tartru, inghesuiri dentare) participa la initierea si severitatea leziunilor.

Cum se tratează?

Initial se realizeaza o evaluare atenta clinica si radiologica.
Medicul va realiza o fisa parodontala, in care se va nota profunzimea pungilor parodontale, gradul de igiena orala si de sangerare gingivala. Aceste masuratori reprezinta o referinta pentru rezultatul tratamentului. Medicii nostrii recomanda pacientiilor in diferite cazuri si teste microbiologice folosite pentru identificarea genetica a bacteriilor parodontogene. Clinica noastra colaboreaza cu un laborator din Germania pentru analiza PCR a AND-ului bacterian.

Tratamentul parodontal consta in mai multe faze:

1. Terapia initiala-nonchirurgicala.

In 80% din cazuri tratamentul nonchirurgical este suficient. Acesta presupune detartrajul, minutios supra si subgingival. Pacientul va primii un instructaj de periaj supravizat de personal calificat, . In anumite situatii pacientului i se va recomnanda un tratament adjuvant antibiotic.
Etapa de reevaluarea se realizeaza dupa 6-8 saptamani si consta intr-un examen parodontal complet( masurarea pungilor parodntale, eficienta controluui personal al placii dentare. Aceasta etapa are ca si scop eficacitatea detartajului subgingival si nevoia de tratament ulterior.

2. Terapia chirurgicala.

Se realizeaza doar in zonele in care dupa terapia initiala raman pungi parodontale mari restante. Aceasta consta in indepartarea gingiei, expunerea defectului, curatarea zonei si in anumite situatii regenerarea acesteia cu substituenti ososi sau derivati proietici amelari. Majoritatea cazurilor parodontale necesita ulterior un tratament interdisciplinar asociat, care poate fi : ortodontic, implantologic, protetic de restaurare a dintilor lipsa.

3. Faza de mentinere

Pacientii trebuie sa inteleaga importanta fazei de mentinere a rezultatelor. Sunt necesare controale periodice la 4-6 luni, impreuna cu igienizarile profesionale si masuratorile parodontale. Igiena dentara personala trebuie mentinuta cat mai riguros pe tot parcursul vietii pentru a elimina orice risc de recidiva al bolii.

Medic specialist parodontolog: