
Clinica StomaCare Turda Kids
Prima vizita la dentist

Hai sa ne cunoastem!
- Intalnirea copilului cu medicul stomatolog: face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult cu o dantură sănătoasă.
- Varsta optima pentru prima intalnire: ar trebui să fie în jurul vârstei de 1 an jumătate-2 ani, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.
- Cosolidarea relatiei cu ajutorul parintilor: -lucrăm împreună cu părinții ca prima vizită să fie cât mai placută și liniștită pentru micul pacient. De aceea, îi rugăm pe părinți să îi povestească celui mic că o să meargă la dentist, că o să stea singur pe scaunul dentar, că medicul se va uita cu oglinda la dințișori să vadă cât de bine s-a spălat pe dinți, o sa numere impreuna dintisorii. In această ședință punem bazele relației copil-medic.
- Beneficiile igienei orale si alimentatiei corecte: copiii care încep cât mai devreme să meargă la dentist au o probabilitate mult mai mare să evite problemele dentare pe viitor, totodata ii ofera medicului oportunitatea sa invete copii si parintii cum sa se spele corespunzator pe dinti
Pregatirea vizitei:Tips & Tricks
- Examinarea copilului acasa: copilul se va simţi mult mai confortabil să aibă dinţii examinaţi la un cabinet stomatologic, dacă a experimentat deja acest lucru acasă. Fă-ţi timp pentru a-i observa dinţii, gingia şi limba în mod regulat.
- Ia-l la programarea ta cu medicul stomatolog – poţi veni împreună cu copilul la propriile consultaţii dentare, pentru a-l familiariza cu împrejurimile şi personalul
- Înainte de prima programare la dentist, vorbeşte cu copilul şi explică-i la ce să se aştepte în cuvinte pe care el le înţelege şi care nu-l sperie. Incearca jocuri cu el prin care sa simulezi unele manopere dentare, spune-i că medicul se va uita în guriţa lui şi îi va număra dinţişorii. În nici un caz nu trebuie să-i sugerezi că are probleme cu dinţii.
- Programarea optima pt copil: asigură-te că întâlnirile cu medicul dentist ale copilului sunt stabilite la o ora potrivită( de preferat dimineata), când acesta este odihnit şi este într-o stare de spirit bună. Copiii au perioade de comportament bun sau capricios în diferite momente ale zilei, de aceea nu ai vrea să-l aduci atunci când îi este foame sau este obosit,
- Zâmbeşte şi fii optimist – e bine să păstrezi o atitudine optimistă atunci când vorbeşti despre dentist în ziua vizitei. Tratează întâlnirea ca pe ceva simplu, de rutină şi pozitiv. Dacă faci asta, copilul tău va avea o atitudine mult mai detaşată faţa de dentist şi de întreaga experienţă dentară. Pentru un plus de confort îi poţi aduce jucaria lui preferată.
- Trebuie să ştii şi când să renunţi – in ciuda eforturilor tale si ale medicului este normal ca unii copii să fie agitaţi sau supăraţi în cadrul vizitei la medicul dentist. Este posibil sa-i treacă, dar dacă nu se opreşte din plâns, nu forţa problema. E mai bine pentru toată lumea dacă laşi puţin timp să treacă, iar apoi să mai încerci încă o dată.
Periajul dentar
Cand incepem?
Este recomandat să înceapă înainte de apariția primilor dințișori
Cu ce incepem?
- inainte de aparitia dintilor se incepe prin badijonarea gingiei superioare și inferioare cu ajutorul unui pansament de tifon steril înmuiat în apă, de două ori pe zi (după prima și ultima masă).
- periajul poate fi început de la apariția primului dințișor în cavitatea orală. Există periuțe speciale,tip degetar, din silicon cu care putem peria dințișorii. Acestea au și efect de calmare și masare a gingiilor și sunt un prilej bun de a-l obișnui pe copil cu igiena orală.
- periajul dinților de lapte devine obligatoriu după vârsta de 1 an și până la 4 ani, toți copiii au nevoie de ajutor pentru a se spăla pe dințișori cu periuțe mici, speciale și pastă de dinți destinată exclusiv uzului infantil.( cumpărati periute colorate ,cu figurine care să le dea sentimentul că totul este o joacă )
Frecventa periajului
Dupa cum bine stiti, este recomandata spalarea dintilor de 2 ori pe zi, dimineata si seara. O importanta aparte a periajului il are cel de seara( aici am observat dificultati deoarece copilul este obosit si cooperarea cu el este deficitara). Daca nu se periaza dintii, toate resturile alimentare de peste zi a copilului vor fermenta si vor creste aciditatea la nivelul cavitatii orale,aceasta avand ca efect secundar o demineralizare a smaltului si automat o crestere a posibilitatii aparitiei cariei sau a problemelor gingivale. In cazul copiilor cu o varsta de peste 6 ani recomand ultilizarea apei de gura cu indicator de placa dentara. Ea vă va ajuta in responsabilizarea si educarea copilului cu tehnica corecta de periaj. Dupa efectuarea periajului dentar copilul va clati gura iar daca el a omis anumite zone dentare la periaj, ele se vor ramane colorate.
Ajutorul alimentatiei
Va sfătuiesc sa incercati limitarea consumului de bomboane, caramele, acadele și alte dulciuri de acest gen care pe langa faptul ca au o concentratie mare de zahar ele au si un timp indelungat de retentie dentara. Intre mese ar fi recomandat ca ei sa consume fructe sau legume ( de preferat mai dure ca si consistenta : mar,morcov,patrunjel,gulie)care favorizeaza autocuratirea dintilor si o dezvoltare armonioasa a maxilarelor datorita stimularii musculare.
Controlul durerii. Anestezia dentara.
Consecintele durerii: unul dintre aspectele cele mai importante in managementul comportamental al copilului este controlul durerii. Copiii care experimenteaza tratamente dentare dureroase inca de la varsta mica sunt predispusi sa dezvolte anxietate in ceea ce priveste stomatologul, iar aceasta se mentine chiar si in perioada adulta. Astfel, este important ca medicul sa facă tot ce este posibil pentru a minimiza durerea si disconfortul micului pacient pe durata tratamentului dentar.
Tipuri de anestezie locala:
- topica- se realizează cu substanţe sub formă de gel, cu gust plăcut, apreciat de către copii. Acesta se aplică direct pe mucoasă, la suprafaţă şi are rolul de a amorţi zona pentru intervenţii mai simple sau pentru a o pregăti în vederea administrării anesteziei injectabile.
- locala – se realizează prin injectarea substanţei anestezice în zona unui dinte, asupra căruia se realizează intervenţia. Este cea mai folosită metodă de a reduce durerea şi a spori confortul copilului pe durata tratamentului stomatologic.
Avantajele anesteziei:
- pacientul rămâne conştient pe parcursul manoperei
- asigură un tratament stomatologic lipsit de durere şi discomfort
- tratamentul este eficient şi realizat 100% corect
- este o metodă sigură, dacă sunt respectate indicaţiile, doza optimă şi tehnica folosită.
Durata si efectul anesteziei: efectul anesteziei variază de la persoană la persoană, în aproximativ 1-2 ore acesta dispare. Este important ca micul pacient să fie informat că va simţi zona puţin amorţită şi să fie supravegheat, pentru a nu îşi muşca buza, obrazul sau limba.
De asemenea este foarte important ca medicul să cunoască starea generală de sănătate a copilului, înainte de efectuarea anesteziei. Există cazuri foarte rare în care aceasta este contraindicată, precum: alergiile la substanţa anestezică, afecţiunile cardiace sau hemofilia.