selecteaza limba:  
PROGRAM: 09 - 20: Luni-Vineri; 09 - 14: Sâmbătă
0264.311.355 / 0747.153.994

Tu ce știi despre boala parodontală?

Tu ce știi despre boala parodontală?

Dacă ne urmăriți pe Facebook, probabil ați văzut că zilele acestea am discutat despre boala parodontală. Am adus în discuție acest subiect, deoarece studiile ne arată că 1 din 9 români este afectat de acest tip de boală.

Ce este boală parodontală sau parodontopatia?

Ei bine, aceasta presupune inflamaţia cronică a țesuturilor de susținere ale dintelui: gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar. Aceasta poate afecta atât de tare dinții, încât poate duce la pierderea acestora în cazul în care nu este tratată.

Care sunt cauzele apariției bolii parodontale?

Bacteriile sunt esenţiale pentru dezvoltarea bolii parodontale, dar ele nu sunt suficiente pentru declanşarea afecţiunii. Ele reprezintă factorul etiologic primar. O serie de alţi factori generali (genetici, disfuncţii imunitare, tutun diabet, stress) sau locali( tartru, înghesuiri dentare) participă la iniţierea şi severitatea leziunilor.

Care sunt semnele apariției sale?

În momentul în care sesizăm că avem o respirație urât mirositoare, că gingiile sunt sensibile, sângerează în timpul periajului, că avem depuneri de tartu, dacă simţim o mobilitatea crescută a dinţilor, modificări de poziţie, sau sensibilitate, este indicat să facem o consultaţie de specialitate.

Cum poate fi prevenită?

Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este o igienă riguroasă. Acest lucru înseamnă să ne periem corect dinții, să folosim periuţe interdentare şi un duș bucal. Aceste subiecte au fost dezvoltate mai pe larg în primul nostru articol: 3 sfaturi pentru un zâmbet fermecător, pe care îl găsiți AICI! Deasemenea vă recomandăm controale periodice o dată la 6 luni şi igienizări profesionale.

Cum se tratează?

Iniţial se realizează o evaluare atentă clinică şi radiologica.

Medicul va realiza o fisă parodontala, în care se va nota profunzimea pungilor  parodontale, gradul de igiena orală şi de sângerare gingivală.  Aceste măsurători reprezintă o referinţă pentru rezultatul tratamentului. Medicii noştrii recomanda pacienţilor în diferite cazuri şi teste microbiologice folosite pentru identificarea genetică a bacteriilor parodontogene. Clinica noastră colaborează cu un laborator din Germania pentru analiza PCR a AND-ului bacterian.

Tratamentul parodontal consta în mai multe faze:

1.Terapia initiala-nonchirurgicala.

În 80% din cazuri tratamentul nonchirurgical este suficient. Acesta presupune detartrajul, minuţios supra şi subgingival.  Pacientul vă primii un instructaj de periaj supravizat de personal calificat, . În anumite situaţii pacientului i se va recomanda un tratament adjuvant antibiotic.

Etapa de reevaluarea se realizează după 6-8 săptămâni şi constă într-un examen parodontal complet( măsurarea pungilor parodontale, eficienta controlului personal al plăcii dentare. Această etapă are ca şi scop eficacitatea detartajului subgingival şi nevoia de tratament ulterior.

2.Terapia chirurgicală.

Se realizează doar în zonele în care după terapia iniţială rămân pungi parodontale mari restante.  Aceasta constă în îndepărtarea gingiei, expunerea defectului, curăţarea zonei şi în anumite situaţii regenerarea acesteia cu substituenţi osoşi sau derivaţi proietici amelari. Majoritatea cazurilor parodontale necesită ulterior un tratament interdisciplinar asociat, care poate fi : ortodontic, implantologic, protetic de restaurare a dinţilor lipsă.

3.Faza de menţinere

Pacienţii trebuie să înţeleagă importanţa fazei de menţinere a rezultatelor. Sunt necesare controale periodice la 4-6 luni, împreună cu igienizările profesionale şi măsurătorile parodontale. Igiena dentară personală trebuie menţinută cât mai riguros pe tot parcursul vieţii pentru a elimina orice risc de recidiva al bolii.

Sperăm că explicaţiile noastre vă vor ajuta să depistați, la timp, boala parodontală, iar dacă aveți întrebări așteptăm să le adresați.

Până data viitoare, nu uitați să zâmbiți!