selecteaza limba:  
PROGRAM: 09 - 20: Luni-Vineri; 09 - 14: Sâmbătă
0264.311.355 / 0747.153.994

Tipuri de aparate dentare

Tipuri de aparate dentare

Deseori suntem întrebați de pacienții noștri ,,ce tip de aparat dentar trebuie să aleg pentru problema mea” și care sunt avantajele acestuia. Din acest motiv, am hotărât să facem o scurtă descriere a aparatelor dentare care există pe piață. Acest articol este informativ și trebuie să știți că, în funcție de problema ortodontică de care suferiți, medicul vostru vă recomandă cea mai bună variantă.

Aparatele dentare se clasifică în șase tipuri:

  1. Aparat dentar Metalic
  2. Aparat dentar Transparent
  3. Aparat dentar Ceramic
  4. Aparat dentar Lingual
  5. Aparat dentar Mobil
  6. Aparat dentar tip Gutiera

a1

Aparatele dentare metalice sunt cele mai comune aparate, deoarece, în raportul calitate-preţ, sunt cele mai eficiente. Acestea aduc o serie de avantaje, precum faptul că este eficient în tratarea tuturor anomaliilor dento-maxilare, se pot personaliza pe placul vostru cu ajutorul elasticelor colorate, iar costul de tratament este mai redus. Singurul minus oferit de acest tip de aparat este faptul că vizibilitatea pronunțată în ceea ce privește aspectul fizic. Totuși, acesta poate arăta foarte bine la o persoană care a ales să poarte aparatul cu multă încredere, fără să îl mascheze.

a2

Aparatele dentare transparente-safir reprezintă una dintre variantele mai accesibile, dacă vă interesează, în mod special, felul în care se va vedea. Acestea sunt realizate dintr-un cristal matur de safir, un mineral foarte dur, care este aproape invizibil. Alegând acest tip de aparat, puteţi fi siguri că acesta va fi greu de sesizat pentru oricine şi veţi fi surprinşi că persoanele din jurul vostru nici măcar nu o să ştie că purtaţi un aparat dentar.

Pe lângă faptul că aparatul nu se vede, el prezintă şi o serie de avantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de confortul oferit, datorită rotunjirii marginilor bracketurilor, astfel încât, oricine se poate adapta într-un timp foarte scurt. În plus, eficiența aparatelor dentare de safir este foarte apropiată de cea a aparatelor metalice, la un preţ accesibil.

În schimb, unul dintre dezavantajele de luat în considerare, dacă vă gândiţi la acest tip de aparat, este faptul că bracketurile aparatelor transparente sunt mai puţin rezistente decât cele metalice.

a3

Aparatele dentare tip Gutieră - Aceste tipuri de aparate sunt invizibile şi pot îndrepta dinţii într-un mod destul de eficient, însă nu conţin bracketuri sau sârme. Aceste aparate folosesc o tehnologie computerizată 3D care transformă amprentele dentare într-o imagine 3D, după care se realizează seturi de gutiere cu ajutorul cărora se îndreaptă dinţii, progresiv. Marele avantaj al acestor aparate este faptul că sunt invizibile şi totodată oferă un confort deosebit faţă de alte tipuri de aparate. În privinţa preţului, acesta este relativ mic în comparaţie cu celelalte tipuri de aparate estetice.

a4

Aparatele dentare Ceramice- sunt realizate din ceramică de culoare albă, semi-transparentă, care se îmbină bine cu dinţii, fiind şi foarte rezistente la pete. Sunt aparate confortabile, cu care pacienţii se acomodează într-un timp scurt. Singurul lor dezavantaj este faptul că sunt mai fragile decât restul aparatelor.

 

a5

Aparatele dentare linguale reprezintă cea mai estetică variantă pentru un aparat dentar, deoarece se aplică pe suprafaţa internă a dinţilor și, astfel, sunt complet invizibile. Ultima generaţie de aparate dentare linguale folosesc o tehnică computerizată pentru a stabili planul de tratament. Astfel, ele sunt eficiente pentru majoritatea cazurilor, dar există cazuri foarte limitate cărora nu li se recomandă acest tip de tratament. Marele avantaj îl constituie faptul că aveţi posibilitatea de a vedea cum va arăta rezultatul final al tratamentului, chiar înaintea începerii acestuia. Un alt avantaj este faptul că prezintă un grad ridicat de confort, iar timpul de tratament este mai redus, datorită materialelor şi tehnicii de fabricare folosită. Marele dezavantaj al aparatelor linguale este costul ridicat.

a6

Nu în ultimul rând, mai există aparatele dentare mobile, care se pot scoate din gură. Acestea sunt concepute, în special, pentru a ghida creşterea maxilarelor, astfel încât dinţii să aibă locul necesar pentru o poziţie corectă. Aparatele dentare mobile sunt de obicei folosite pentru copii aflaţi în creştere, cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani. Acestea sunt eficiente dacă se folosesc la vârsta potrivită, evitându-se astfel tratamente mai complexe şi mai costisitoare. În plus, aparatele dentare mobile tratează anomaliile dento- maxilare de la stadiul lor incipient, astfel tratamentul este mai eficient şi fără risc de recidivă. Pentru ca un copil să accepte acest aparat, se pot personaliza pentru a-i stârni interesul spre purtare.

În cadrul Clinicii Stoma Care lucrăm cu aparate fixe metalice și de safir. În funcţie de buget şi de ceea ce va face să vă simţiţi mai confortabil, puteţi alege varianta optimă pentru problema voastră. Ţineţi minte că nu este niciodată prea târziu să începeți să vă reinventaţi dantura şi ar fi păcat să evitaţi acest lucru. Cu o dantură perfectă, aveţi setul complet pentru o persoană care începe fiecare zi cu multă încredere şi motivare. Nu mai amânaţi şi programaţi-vă acum la un consult aici!